Geplaatst op: 24-01-2024

Kaper in de Kijker: Water2Energy

Hij is niet te missen, de grote gele turbine midden in De KAAP. Maar van wie die is en wat die daar doet? Dat vertelt Reinier J. de Rijke je graag!

“Al meer dan 10 jaar houdt Water2Energy zich bezig met het opwekken van hernieuwbare energie uit water. De afgelopen twee jaar testten we onze waterturbine hier, in Zeeland, met subsidie van Europa en de Provincie Zeeland.

Tijdens vloed stroomt het water door de doorlaat naast de sluis het Kanaal door Walcheren op. Is het hoogste afgesproken waterpeil in het kanaal bereikt, dan sluiten de schuiven in de doorlaat. Zakt het water op de Westerschelde daarna genoeg? Dan openen de schuiven opnieuw en stroomt het water langs de turbines terug naar de zee tot het laagste peil in het kanaal. De turbines drijven de generator aan en leveren elektriciteit. We hebben de turbine gekoppeld aan het reguliere elektriciteitsnetwerk van Zeeland: de opgewekte energie ging rechtstreeks naar Vlissingse huishoudens.

Nu ligt de turbine voor onderzoek in De KAAP, waar we alle ruimte hebben om de turbine te demonteren en onderzoeken op slijtage. Ik zie mezelf echt als researcher. Het is belangrijk na zo’n lange pilot van twee jaar om te bekijken welke onderdelen onderhoudsgevoelig zijn en wat zout water doet, want er is dan natuurlijk grote kans op corrosie. Het is ideaal om in het potentiële toepassingsgebied testen te kunnen doen. We zijn nu zover dat ik mijn conclusies getrokken heb en we door kunnen naar fase twee, waarin we opnieuw gaan monteren.”

Op de hoogte blijven van het project? Volg onze socials en check https://water2energy.nl/. Kom ook ontwikkelen, testen en demonstreren in De KAAP! Ontdek de mogelijkheden via https://lnkd.in/exrd8NSn.