Geplaatst op: 25-02-2025

Zeeland als hotspot voor offshore energie

Op 12 februari verwelkomde Zeeland een Egyptische delegatie tijdens een inspirerend peer-learning bezoek, georganiseerd in het kader van het internationale project ‘Renewable Energy Future Sector Skills’ en ondersteund door de European Training Foundation. De delegatie bestond uit leden van de recent opgerichte Sector Skills Council (SSC) voor duurzame energie in Egypte en kwam specifiek naar Zeeland om kennis te maken met best practices op het gebied van vaardighedenontwikkeling en sectorale samenwerking.

De dag begon in het living lab van Fieldlab Zephyros - World Class Maintenance, gevestigd in Innovatiepunt KAAP op de Kenniswerf in Vlissingen. Ferry Visser opende met een presentatie over innovaties binnen offshore renewable energie, waarbij hij de uitdagingen en kansen van de sector besprak. Zo wordt verwacht dat de vanuit Zeeland gefaciliteerde offshore windenergie groeit, terwijl het aantal arbeidskrachten in de regio nu al krap is. Dit onderstreept de noodzaak van geautomatiseerde onderhoudsoplossingen.

Daarna kreeg de delegatie een uitgebreide rondleiding door Innovatiepunt KAAP, waar diverse technologische toepassingen en testfaciliteiten werden getoond. Een van de hoogtepunten was het bezoek aan de machinekamer van een nacelle. Toen Ferry Visser vroeg of de delegatieleden hierin geïnteresseerd waren, gingen alle handen direct omhoog. In kleine groepen en met veiligheidshelmen op kregen de deelnemers een uniek kijkje achter de schermen.

Na het bezoek aan KAAP ging de groep verder naar Scalda, waar John de Wijze de technische trainingsfaciliteiten presenteerde. Studenten werken hier met echte windmolenapparatuur en VR-technologie om praktijkervaring op te doen. Ook werd het project WindDock toegelicht, dat de samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven binnen de windenergiesector versterkt.

Tijdens de lunch op HZ University of Applied Sciences presenteerde Gerben Huiszoon het T-shore Centres of Vocational Excellence-project, waarbij vijf landen samenwerken aan gestandaardiseerde offshore opleidingen en trainingstechnieken. Florence Marchand besprak vervolgens de internationale activiteiten van Scalda en benadrukte hoe een sterk internationaal netwerk bijdraagt aan kennisdeling binnen de energietransitie.

Sondos Saad introduceerde het HCA Green Hydrogen Project, dat zich richt op de ontwikkeling van een opleidings- en trainingsprogramma voor groene waterstof. Het doel is om in 2026, wanneer de eerste groene waterstoffaciliteiten in Zeeland operationeel worden, voldoende gekwalificeerde professionals beschikbaar te hebben.

De dag werd afgesloten in het waterstoflab van HZ en Scalda, waar Roel Tolle uitleg gaf over waterstof als energiedrager en de rol ervan in de energietransitie. Studenten werken hier met geavanceerde apparatuur, zoals brandstofcelsystemen. Bij elke installatie werd uitgebreid stilgestaan met demonstraties en toelichting.

Dit succesvolle bezoek benadrukte de positie van Zeeland als centrum voor onderwijs en innovatie in duurzame energie. De regio is goed gepositioneerd voor de toekomst van offshore energie en waterstof, met een sterke focus op samenwerking, technologie en praktijkgericht onderwijs. 

Benieuwd naar toekomstige events of wanneer je terecht kunt in de KAAP om jouw product te ontwikkelen, testen of demonstreren? Blijf op de hoogte via onze socials, of stuur je vraag naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.