AIRTuB: automatische inspectie van turbinebladen

Het AIRTuB project heeft als doel om windturbinebladen autonoom te kunnen inspecteren. Hiervoor ontwerpen studenten van de HZ en Scalda een robot die het inspectiewerk aan de windmolens goedkoper en efficiƫnter maakt. De studenten willen dit realiseren met behulp van een drone die een crawler op het turbineblad dropt.

Inspectie van windturbines


Door het draaien van de windturbines verslechteren de bladen hiervan. Dit beïnvloedt de balans van de windturbine en heeft een negatieve invloed op de energieopbrengst. Doordat er weinig mensen zijn die de inspecties aan windturbinebladen kunnen doen is de behoefte aan de robot groot. Daarnaast is het goedkoper om een robot in te zetten dan mensen. Waar twee inspecteurs altijd meerdere dagen over het controleren van één windmolen doen, voert de robot de inspectie in een halfuur uit. Dit komt mede doordat de inspecteurs écht naar boven gehesen moeten worden, in tegenstelling tot de robot die met een drone zo op de juiste plek op het turbineblad wordt gezet.

Een roterend windturbineblad


Er lag voor AIRTuB een grote uitdaging om de autonome robots in een situatie te kunnen testen die de echte situatie zo veel mogelijk nabootst. Daarom is er een -2500 kilo wegend- turbineblad transporteerbaar gemaakt. Hier zijn werktuigbouwkunde studenten mee aan de slag gegaan. De studenten hebben een bok ontworpen waardoor het turbineblad verticaal de lucht in kan én daarnaast ook kan roteren om de lengteas.

Jouw innovatieve project ook in de KAAP? Neem contact op met Marlon Baarends via marlon@dockwize.nl.