KicMPi

Het Kennis- en Innovatiecentrum Maintenance Procesindustrie (KicMPi) stimuleert samenwerking tussen bedrijven met als doel om te innoveren met maintenance in de procesindustrie. Het is een zelfstandige coöperatieve vereniging met meer dan 65 leden. Het KicMPi is vanaf dag 1 partner van KAAP, de ontwikkel-, test en demolocatie op de Kenniswerf. Rutger van der Male is programmamanager van het KicMPi en vertelt meer over de betrokkenheid bij de KAAP.

Smart Maintenance Labs

“Een paar jaar geleden zijn wij het OP-Zuid project Smart Maintenance Labs gestart. Het project bestaat uit een aantal innovatieprojecten waar mkb-bedrijven iets in betekenen en daarnaast het laten ontstaan van 2 fysieke labs. Eén van die labs is Breda Robotics in Breda en het andere lab wilden we in Vlissingen starten. Toen we het projectplan schreven, dachten we eraan om een loods van Dockwize in te richten als lab, waar bedrijven kunnen experimenteren en heel praktisch robots en andere slimme toepassingen kunnen testen. Eigenlijk parallel begonnen de gesprekken over de KAAP en zijn we daar als partner ingestapt.”

Non Entry Challenge

“We zijn in gesprek gegaan met de projectpartners binnen Smart Maintenance Labs om hun behoefte op te halen. Wat is er nodig om een robot te kunnen testen? Binnen het project Smart Maintenance Labs hebben we bijvoorbeeld een ‘non entry challenge’ waarbij innovatieve oplossingen worden bedacht om geen besloten ruimtes meer te hoeven betreden. Om die innovaties te kunnen testen, heb je objecten nodig met een gat die bijvoorbeeld een tank voorstellen. De crux zit hem namelijk vooral in dat je met een robot of drone in een gat moet en dat je vervolgens binnenin die tank werkzaamheden uitvoert.”

Testen in de KAAP

“Er staan al wat attributen in de KAAP die zo’n tank voorstellen om op te kunnen testen. Terra Inspectioneering is bijvoorbeeld 1 van de projectpartners en zijn vaak in de KAAP te vinden om te testen met hun drones. Een andere projectpartner is ID-Tec. Zij ontwikkelen kleine robots die in leidingen, rioleringsbuizen en soortgelijke ruimtes rondkruipen. Ook voor hen zou de KAAP een oplossing kunnen zijn wanneer er wat buizen liggen om in te kunnen testen. Vanuit het KicMPi zijn we vooral faciliterend voor onze leden die gebruik willen maken van de KAAP.”

Meerwaarde voor bedrijven

“Het is een absolute meerwaarde voor bedrijven om te testen, maar ook om grotere dingen te organiseren. Zoals het event over robotica, waar plek was voor 15 bedrijven om hun innovaties te demonstreren en waarbij 120 bezoekers aanwezig waren. Hopelijk komen er nog veel meer testobjecten bij in de KAAP. Het mag wat mij betreft helemaal vol staan met industriële attributen. Nu wordt het vooral gebruikt door de maintenance en offshore sector, maar ik kan me voorstellen dat het voor andere sectoren ook interessant is, zoals de visserij, logistiek of energie.”

We zijn altijd op zoek naar nieuwe innovatieve bedrijven, word jij de volgende KAPER?