Terra Inspectioneering: Drone technologie

Terra Inspectioneering is een wereldwijde speler als het gaat om drone technologie. Het bedrijf doet inspecties met drones bij grote bedrijven in de procesindustrie in Nederland, Belgiƫ en Duitsland. Ook bouwen ze drones voor de internationale verkoop. Sinds hun internationale partnership zijn ze gevestigd op de Kenniswerf, de ideale locatie voor hun bedrijfsactiviteiten. Eigenaar Steven Verver vertelt meer over het bedrijf en de komst naar de Kenniswerf.

Business maken van drone technologie

“In 2015 ben ik begonnen met een compagnon toen drones erg in opkomst waren. We onderzochten of we een business konden maken van drone technologie. Eén van onze andere oprichters heeft een achtergrond in de procesindustrie. Hij zei: als het je lukt om met een drone in een opslagtank naar binnen te vliegen en die te inspecteren, dan veroveren we de wereld.”

Zelf technologie ontwikkelen

“Wij hebben altijd de strategie gehad dat we zelf technologie willen ontwikkelen om daarmee het verschil te maken. We begonnen met het ontwikkelen van drones met technologie waarmee je in besloten ruimtes in de industrie visuele inspecties kunt doen, en dat lukte. Na het doen van een aantal projecten met die drones kwamen we een bedrijf uit Zwitserland tegen. We hebben toen 2 van hun drones gekocht en daar een softwareplatform voor ontwikkeld waarmee je op een hele mooie manier 3D inspecties kan terugkijken.”

Staaldikte meten

“Met financiering vanuit Europa zijn we aan de slag gegaan en hebben we een drone ontwikkeld die staaldikte kan meten, iets dat heel veel gebeurt in de industrie. In 2018 is het voor het eerst gelukt om daar een commercieel project mee te doen. We hebben daar filmpjes van online gezet en voordat we het wisten werden we door bedrijven vanuit de hele wereld gebeld die daar iets mee wilden doen.”

Van internationale partner tot netwerken met studenten

“We kregen het idee dat we een internationale partner moesten zoeken die al wereldwijd kantoren had om dat te kunnen ondersteunen. Dat is Terra Inspectioneering geworden, daarvoor heette we RoNik. Onderdeel van de deal was 10 drones produceren om over de hele wereld te sturen. We werkten al heel veel met studenten van de HZ University of Applied Sciences en die zaten in een loodsunit van Dockwize, een soort studentenhonk. Wij kwamen wel eens langs om met die studenten te praten en toen dachten we, dit is eigenlijk een prima locatie om die 10 drones te bouwen. Je kunt hier lichte productie doen en wel eens rondvliegen met een drone om te testen. Dus toen zijn we onderdeel geworden van het Dockwize netwerk.”

Aan testen geen gebrek bij Innovatiepunt KAAP

“Wat helemaal fantastisch is, is het bestaan van KAAP. Eén van de grootste problemen bij het ontwikkelen van deze technologie is het kunnen testen. KAAP is een fantastische testlocatie. We zijn er wekelijks te vinden voor trainingen en testen. We hebben intern elke maand een operationele oefenmiddag en we hebben daarnaast continu nieuwe mensen en stagiairs die we individueel trainen. De faciliteiten die hier zijn in combinatie met dat we flexibel units kunnen gebruiken, maakt het voor ons een ideale plek. We hebben ook naar andere locaties gekeken, want we werken vooral in Rotterdam en Antwerpen. Maar al onze engineers komen van de HZ University of Applied Sciences en die zit om de hoek. Dat is voor ons ook een kans om kennis te maken met jonge mensen. Wij zien echt de voordelen in van dit gebied en we denken dat er zeker meer bedrijven volgen als de gemeente alle ontwikkelingen doorzet.”

Marktleider

“Er zijn wel andere bedrijven die hetzelfde doen als ons, maar die zijn nog heel beperkt. Wij zijn echt gespecialiseerd in opslagtanks en hebben daar allerlei modules voor ontwikkeld. Binnen de industrie worden hoge eisen gesteld aan inspecties, en terecht ook. Een lasscheur in een tank die onder druk staat kan rampen tot gevolg hebben. We stellen daarom hoge eisen aan ons personeel en kwaliteit en met onze ervaring en certificering zijn wij uniek. Het is niet zo makkelijk om dat even na te doen. We zijn zeker marktleider in wat wij doen, de kunst is om dat ook te blijven.”

Wil je een keer een kijkje nemen in Innovatiepunt KAAP? Neem dan contact op voor een rondleiding via info@innovatiepunt-kaap.nl